Kuchnia grecka jest niezwykle popularna w naszym kraju. Kto z nas nie zna i nie lubi sałatki greckiej, nie dodaje do dań oliwek czy sera fety albo nie odwiedzi czasami greckiej „tawerny”, w której podaje się pyszną baraninę lub owoce morza. Jednak wpływy zewnętrzne, w tym m.in. rządy Wenecjan sprawiły, że kuchnia grecka jest w niektórych regionach tego kraju bardzo różnorodna, a dla wielu z nas również…zaskakująca. Sprawdźmy to, odwiedzając na chwilę wyspę Korfu – jedną z tych, która przez długi czas była pod władaniem Wenecjan.

Na początek – trochę historii

Mówiąc o wpływach weneckich w kuchni greckiej, nie sposób nie przedstawić pokrótce historii, która wśród Polaków jest dość mało znana. Otóż od VIII wieku do 1797 roku istniała Republika Wenecka – państwo włoskie, które odgrywało znaczącą rolę, szczególnie w basenie Morza Śródziemnego i pozostawiło po sobie bardzo wiele – zarówno w architekturze i kulturze, jak również… kuchni. Wenecjanie rządzili wyspą Korfu przez ponad 400 lat (1386 – 1797), dlatego nie powinno dziwić, że tutejsza architektura (szczególnie piękne, kolorowe kamienice i wąskie uliczki!) przypomina bardziej włoską, aniżeli grecką. Wenecjanie pozostawili po sobie również miliony drzew oliwnych, potężne fortyfikacje oraz – a jakże – wspaniałą kuchnię, która do dzisiaj miesza się tuz tą typowo grecką.

Piękne Korfu – idealne miejsce dla wczasowiczów

Kuchnia grecko-wenecka? Dlaczego nie!

Każdy z nas zna zarówno kuchnię grecką, jak i włoską. W tej drugiej, a mówiąc konkretniej – weneckiej – szczególną rolę odrywają warzywa, przyprawy, ryby i owoce morza, które w różnych kombinacjach można spróbować również na Korfu. Często podaje się tu makaron, do dań dodaje się białe wino, a nawet sos beszamelowy,częsty składnik chociażby włoskiej lasagne. Wszystko to, w połączeniu z tradycjami kuchni greckiej, a także ogromem rozmaitych przypraw, rosnących na wyspie sprawia, że połączenia grecko-włoskie spotkać można tutaj na każdym kroku i – co najważniejsze – są to połączenia w większości przypadków zachwycające. Czas więc przejść do konkretów!

Najważniejsze (i najsmaczniejsze!) dania Korfu

Aby najlepiej zrozumieć jak duży wpływ mieli Wenecjanie na dzisiejszą kuchnię niektórych miejsc w Grecji, warto zapoznać się z najpopularniejszymi daniami, serwowanymi na Korfu. W wielu z nich dostrzeżesz składniki, a nawet nazwy, które nawiązują do Włoch. Nie mówiąc już o tym, że części z tych dań nie zjesz np. w Atenach czy innym greckim mieście.

  • Sofrito – danie pochodzące z Wenecji, które dzisiaj jest jednym z najpopularniejszych na Korfu. Jest to kotlet wołowy, który marynuje się w specjalnej mieszance ziół, białym winie oraz czosnku – celem jest osiągnięcie jego odpowiedniej miękkości. Podawany jest zwykle z ryżem albo frytkami.
Kotlety wołowe to na Korfu prawdziwa specjalność
  • Bourdeto – kolejne danie główne, które jest wspomnieniem po Republice Weneckiej. W tym wypadku główną rolę odgrywa ryba w sosie pomidorowym. Do tego czerwona papryka i naprawdę sporo ostrości, dlatego osoby z delikatnymi kubeczkami smakowym i powinny mieć się na baczności! Nazwa wzięła się od weneckiego słowa „brodeto”, oznaczającego bulion.
  • Pastisada – to również danie z weneckimi korzeniami, które jednocześnie jest jednym z najpopularniejszych na Korfu i które serwuje się przede wszystkim na święta albo w niedziele. Tutaj również mamy do czynienia z wołowiną i sosem pomidorowym, a dodatkowym składnikiem, nadającym temu daniu wyjątkowości, jest cynamon. Podawane z makaronem – zarówno spaghetti, jak i penne.
  • Pastitsio – to danie, które powstało w wyniku włoskich inspiracji – jest zapiekanką z mięsem mielonym i makaronem, którą pokrywa zapieczony sos beszamelowy. Brzmi pięknie? Smakuje jeszcze lepiej!
  • Owoce morza – kalmary, kałamarnice, krewetki, zarówno inspirowane wenecką, jak i grecką kuchnią. Dla miłośników tego rodzaju dań, Korfu będzie prawdziwym rajem.
Krewetki? Na Korfu smakują fantastycznie!

Cenisz sobie dania kuchni włoskiej i greckiej? Na Korfu będziesz mieć przyjemność skosztowania wyjątkowych połączeń i wybrania pomiędzy klasycznym gyrosem a sofrito. Do tego wspaniałe krajobrazy i liczne atrakcje wyspy. Chyba już wiesz, gdzie spędzisz następne wakacje?