Zjeść Kretę – kulinarna strona największej greckiej wyspy

Wczasy | | 3 minutes

Nieodłączną częścią podróżowania jest zwiedzanie, odkrywanie nowych miejsc ale i smaków. Dzisiaj wrócimy wspomnieniami do lata; zapachu ziół, świeżych warzyw, niesamowitej oliwy z oliwek oraz nieodłącznego towarzysza dnia – frappe, zabierzemy Was w podróż na Kretę! Największa grecka wyspa to bogactwo smaków, kolorów i zapachów. Ostrzegamy – przeczytanie tego artykułu będzie się wiązało z niepohamowaną chęcią rezerwacji najbliższych wakacji na Krecie 😊

Jej wysokość oliwa z oliwek

Absolutną podstawą kuchni kreteńskiej (a można chyba śmiało powiedzieć że ogólnie greckiej) jest oliwa z oliwek! Kreta jest jej największym producentem w regionie, i zdecydowanie oliwa powinna być jedną z kreteńskich pamiątek którą zabierzecie do domu. Producentów oliwy na wyspie jest wielu – od niewielkich rodzinnych firm, po te całkiem duże jak na lokalne warunki. Przed zakupem koniecznie spróbuj oliwę. Jest ona wytwarzana z różnych gatunków oliwek, ma też różną kwasowość – mamy duży wybór, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Oliwa najlepiej smakuje podana w najprostszy sposób, czyli wystarczy ją wylać na talerz i podać do niej pieczywo. I tak wasze pierwsze kreteńskie meze (przystawka) jest gotowe!

Kreteńska księżniczka Horiatiki

Horiatiki czyli sałatka grecka jest nam dobrze znana, i powiedzmy szczerze – kto jej nie robił w domu? Jednakże musicie wiedzieć że cały sekret tkwi w szczegółach! Kreteńskie pomidory, ogórki czy papryka które dojrzewają w pełnym słońcu mają zupełnie inny smak! Oczywiście wykończeniem sałatki jest ser feta z ziołami i dużą ilością doskonałej oliwy z oliwek. I tutaj przechodzimy do zakamarków greckiej kuchni – sałatka kreteńska nieco różni się od greckiej, mianowicie używa się do niej sera mizithra. Jest to ser powstający przy „okazji” produkcji fety, najczęściej z mleka owczego lub koziego, może być też mieszany. Drugim dodatkiem są grzanki z pieczywa paximadi. Jeśli zdecydujecie odwiedzić pobliską wyspę Santorini, spróbujecie sałatki santoryńskiej – z dodatkiem młodych marynowanych liści kaparów oraz twardego sera graviera.

Meze

Meze to przystawki, czekadełka i wszystko to co możemy „przegryźć” w tak zwanym międzyczasie. Oczywiście jednym z najbardziej znanych meze są tzatziki, czyli jogurt grecki z startym ogórkiem, czosnkiem i oliwą. Tuż obok na stole często pojawi sią fava, czyli pasta z łuskanego grochu (może nieco przypominać hummus). Częstym wyborem jest także taramasalata -delikatna pasta przygotowywana z rybiej ikry czy też saganaki, czyli smażony ser. Jeśli masz ochotę spróbować dalekich kuzynów polskich gołąbków, warto zamówić dolmades, czyli nadziewane liście młodych winogron. Warto też wspomnieć o pysznych dakos – można powiedzieć że to rodzaj greckiej bruschetty. Jest to grzanka z dwukrotnie wypiekanego chleba z pomidorem i fetą. Wielbiciele bakłażanów powinni spróbować melintzanosalata – pasty z pieczonego bakłażana.

Mięsa

Tak naprawdę na kreteńskim stole znajdziemy praktycznie każdy rodzaj mięsa. Zaczynając od najbardziej znanego dania souvlaki – najczęściej możemy zamówić wieprzowe lub te z kurczaka. Kolejną gwiazdką tutejszej kuchni jest oczywiście musaka, czyli rodzaj zapiekanki z bakłażanem, mięsem mielonym oraz sosem beszamel. Bardzo popularna tutaj jest także jagnięcina oraz kozina (tę drugą częściej znajdziemy w restauracjach w środkowej części wyspy). W większości tawern znajdziemy także faszerowane warzywa – najczęściej pomidory lub papryki.

Owoce morza

Jak już pewnie większość z Was się domyśla Kreta to raj dla osób lubiących owoce morza i ryby. W większości restauracji skosztujemy krewetki, kalmary (warto spróbować całych, nie w krążkach!), mule, czy ośmiornice. Przygotowuje są na przeróżne sposoby – są najczęściej grillowane, ale też podawane w towarzystwie ciekawych sosów czy też z makaronami lub w formie risotto. Wśród ryb królują takie gatunki jak dorada czy dorsz. W nadmorskich miejscowościach możecie kupić ryby prosto z kutra i przyrządzić je w apartamencie, czy też skosztować w restauracji. (pamiętaj że najczęściej ceny podawane są za kilogram, a niektóre sztuki potrafią być wyjątkowo duże!)

O kuchni kreteńskiej można by pisać bez końca! Tak naprawdę koniecznie trzeba przynajmniej jeden z urlopów zaplanować na tej pięknej wyspie i odkryć swoje ulubione smaki. Na Click&Go możesz zaplanować swoje kolejne wakacje i wybrać zakwaterowanie w apartamencie lub świetnym hotelu all inclusive.


Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *