Jeżeli wybierasz się na dwa dni do Rzymu i martwisz się, że to za mało – nie przejmuj się, bo jesteś szczęściarzem! Nie tylko zwiedzisz najważniejsze miejsca i pooddychasz wyjątkowym, włoskim powietrzem, ale też skosztujesz wspaniałych dań, tak charakterystycznych dlatego kraju. Oto krótki przewodnik, z którego dowiesz się co – poza pizzą – możesz skosztować w Rzymie. I tym samym zakochać się w nim jeszcze bardziej!

Po pierwsze – śniadanie, czyli… colazione

Wybierając się na śniadanie do rzymskiej restauracji albo trattorii musisz wiedzieć, że bardzo powszechne jest tutaj picie kawy. I to nie byle jakiej, bo espresso, w którym Rzymianie są mocno rozkochani. Jeżeli więc chcesz napić się latte albo macchiato, warto zaznaczyć to przy zamawianiu – w przeciwnym razie otrzymasz espresso.

Co do posiłku – Włosi nie spożywają obfitych śniadań, ceniąc sobie raczej lekkość i możliwość szybkiego nabrania porannych sił. Kawie towarzyszy więc bardzo często świeżo wypiekana drożdżówka, tamtejszy rogalik – cornetto albo babka – panettone. Raczej na słodko, co nie znaczy, że czegoś dla siebie nie znajdą tutaj fani wytrawnych śniadań czy kanapek. Te również są dostępne, a biorąc pod uwagę świeże, bardzo dobre włoskie warzywa – z pewnością warto!

Drożdżówka i kawa – typowe rzymskie śniadanie

Wybiła 13? Czas na obiad!

O ile śniadanie w Rzymie nie będzie być może tym, co pozwoli Ci poczuć obfitość, o tyle obiadem najesz się do syta. Włosi udają się na niego o godzinie 13, spożywają go bardzo niespiesznie i nie oszczędzają na wielkości porcji. Musisz wiedzieć, że włoski obiad składa się zwykle z dwóch głównych dań, a często również przystawki i deseru. Ze względu na bogactwo tamtejsze kuchni, wybór zawsze będziesz mieć bardzo duży!

Pierwsze danie może być lekkie, ale… wcale nie musi! Rzymianie, co z pewnością Cię nie zdziwi, często na początek serwują makarony (pasty) w różnych wariantach. W stolicy największą popularnością cieszą się carbonara (sos na bazie jajek, pieprzu, podgardla i żółtego sera) oraz matriciana (podsmażane, drobno krojone mięso, pomidory i ser pecorino). Makarony bardzo często goszczą też w popularnych na pierwsze danie zupach, a towarzyszą im nierzadko warzywa. Jako przystawkę przed obiadem, polecamy gnocchi – włoskie kopytka,które w Rzymie podaje się z parmezanem.

Carbonara – idealna na pierwsze danie

Co na drugie? Oczywiście mięso oraz ryby – w zależności od indywidualnych zapatrywań. W Rzymie bardzo często jada się dość charakterystyczne potrawy, jak coda alla vaccinara (danie z krowiego ogona), trippa (flaczki), risotto alla romana (risotto z wątróbką lub nerką) czy też baccala (suszony dorsz z solą). Jak można zauważyć, Rzymianie bardzo cenią sobie podroby, dlatego zjesz tutaj również wspaniale przyrządzone ozory, a nawet… szaszłyka z podrobami! Z charakterystycznych dla Rzymu dań obiadowych warto wymienić też makaron rigatoni oraz puntarelle.

Obiad nierozerwanie wiąże się we Włoszech z towarzystwem wina oraz kawy i deseru. Co do tego ostatniego – w przypadku spędzenia w Rzymie dwóch dni, polecamy pierwszego dnia skosztować najlepsze na świecie tiramisu, a drugiego – lody, np. tradycyjne tartufo.

Co na deser? W Rzymie polecamy tiramisu!

I na koniec dnia – cena!

Cena to w języku włoskim kolacja, która ma we Włoszech bardzo duże znaczenie i jedzona jest przede wszystkim z bliskimi. I co ciekawe – kolacja również jest obfita,składając się z przystawki oraz dwóch dań głównych. Na początek warto skosztować włoskich warzyw w różnorodnych zalewach oraz pysznego pieczywa(tutaj wyróżnia się bruschetta, czyli grzanka z rozmaitymi dodatkami). Na pierwsze ponownie skosztujesz makaron, a na drugie – potrawy mięsne i rybne. Tutaj warto dodać, że w Rzymie jada się również cielęcinę i jagnięcinę, a Włosi cenią sobie sałatki czy bazyliowe pesto. Dzięki temu w trakcie tych dwóch dni pobytu, z pewnością uda Ci się skosztować smacznych i różnorodnych dań – nie tylko pizzy!

I na sam koniec pamiętaj – zgodnie z tym, co mówią Włosi – nawet jeżeli zjesz w Rzymie wspaniałe dania, i tak najlepiej będzie Ci smakowało… u mamy!